Hoe kan ik mijn bloeddruk meten

Hoge bloeddruk is een veel voorkomend gezondheidsprobleem, zeker nu de levensstijl van mensen steeds drukker wordt. Gelukkig kunnen we onze bloeddruk gemakkelijk meten met behulp van verschillende soorten apparaten. In deze artikel leggen we uit hoe je je bloeddruk thuis kunt meten en wat je eraan kunt doen als je resultaat verontrustend is.

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten. Het wordt gemeten in millimeter kwikdruk (mmHg). Een gezonde bloeddruk is 120/80 mmHg of lager. Een hoge bloeddruk is 140/90 mmHg of hoger.

Hoe kan ik mijn bloeddruk meten?

Bloeddruk meten is eenvoudig en kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten, omdat het kan fluctueren en hoge bloeddruk (hypertensie) kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Er zijn twee cijfers in bloeddrukmetingen: de systolische druk (het hoogste cijfer) en de diastolische druk (het laagste cijfer).


Je kunt je bloeddruk op verschillende manieren meten, bijvoorbeeld met een bloeddrukmeter of sphygmomanometer. Een andere optie is het laten meten door je huisarts of een andere zorgverlener. Je kunt ook thuis je bloeddruk meten, maar dit vereist wel wat meer kennis en ervaring.

Wat betekenen de cijfers?

Wanneer je je bloeddruk meten, zal je twee cijfers te zien krijgen. De systolische bloeddruk is het hoogste cijfer en geeft aan hoeveel druk er in je bloedvaten is wanneer je hart samentrekt. De diastolische bloeddruk is het laagste cijfer en geeft aan hoeveel druk er in je bloedvaten is wanneer je hart ontspant. Een normale bloeddruk is 120/80 of lager.

Wat is bloeddruk?

Een bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten. Het kan worden gemeten met een speciale manchet die om de bovenarm wordt geplaatst en aangesloten op een stethoscoop of sphygmomanometer. De arts luistert naar het hartslaggeluid met de stethoscoop en kijkt naar de aanwijzingen op de manchet om te bepalen hoeveel druk er in het bloedvat aanwezig is.

Waarom is het belangrijk om je bloeddruk te meten?

Het is belangrijk om je bloeddruk te meten omdat het een goede indicatie is van je gezondheid. Als je bloeddruk hoog is, kan dit betekenen dat er iets niet in orde is met je hart of je nieren. Je bloeddruk kan ook stijgen als je ziek bent of onder stress staat. Daarom is het belangrijk om regelmatig je bloeddruk te meten, zodat je eventuele problemen snel kunt opsporen en behandelen.

Tips voor het verlagen van je bloeddruk

Bloeddruk is iets waar veel mensen mee te kampen hebben. Het is belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten, omdat het een goede indicatie is voor je gezondheid. Er zijn verschillende manieren waarop je je bloeddruk kunt verlagen. Hieronder vind je enkele tips:


- Probeer stress te verminderen. Stress kan een grote rol spelen bij het verhogen van je bloeddruk. Als je gestrest bent, probeer dan wat ontspanningstechnieken toe te passen, zoals ademhalingsoefeningen of yoga.


- Zorg ervoor dat je genoeg slaapt. Slaapgebrek kan ook invloed hebben op het verhogen van je bloeddruk. Probeert daarom elke dag minimaal acht uur per nacht te slapen.


- Eet gezond en verminder de inname van cafeïne, alcohol en sigaretten. Gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid in het algemeen, maar kan ook helpen bij het verlagen van je bloeddruk. Verminder ook de inname van cafeïne, alcohol en sigaretten, omdat deze factoren de bloeddruk kunnen verhogen.


- Neem regelmatig oefening. Oefening is een goede manier om je bloeddruk te verlagen. Probeer elke dag minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen, zoals wandelen of fietsen.


- Neem supplementen. Sommige supplementen zoals omega-3 vetzuren, magnesium en vitamine D kunnen nuttig zijn bij het verlagen van de bloeddruk. Overleg eerst met je arts alvorens je ze gaat gebruiken.